Symaskin best i test 2018

Tenk på det. I gamle dager alle alle hjem en symaskin

De fleste hjem trenger vel en sy maskin, med en symaskin kan du fikse små ting hjemme selv. Får du en rift i klærne dine kan dette enkelt fikses selv. Du behøver ikke nødvendigvis kjøpe en ny bukse til barnet ditt hvis de får hull i buksen. Dette kan du enkelt fikse selv med en sy maskin. En symaskin kan brukes til mer en å fikse hull i bukser. Den kan sy igjen knapper, sy glidelåser, den kan sy gardiner, sy laken og tepper. Du kan også sy dine egne klær. Så egentlig burde alle kjøpe symaskin. Hvis alle hadde fikser klærne sine i stedet for å kaste de så hadde vi også spart miljøet. I dag er det slik at alle bare kaster klærne sine om de skule bli ødelagte. Tenk hvor mye vi hadde spart miljøet om alle hadde fikset klærne sine selv hjemme. Som i gode gamle dager. Sier ikke at alt kan fikses. Men noen klær kan faktisk fikses om de skulle bli ødelagte. En liten rift sys fort igjen med en sy maskin.

Produkter
Singer S-2259N
Toyota SuperJ15
Singer 1409N
Tristar SM-6000
Singer 1507
Hvor kan jeg kjope?
Vurdering 9.5 / 10 9.0 / 10 8.5 / 10 8.0 / 10 8.0 / 10
Singer S-2259N
Vurdering: 9.5 / 10
Toyota SuperJ15
Vurdering: 9.0 / 10
Singer 1409N
Vurdering: 8.5 / 10
Tristar SM-6000
Vurdering: 8.0 / 10
Singer 1507
Vurdering: 8.0 / 10

Historien om symaskinen

Allerede tilbake i 1750 ble det gjort forsøk på å lage en slags symaskin i Storbritannia, men den var lite vellykket. Gjorde ikke noen stor suksess da den var alt for vanskelig å bruke for folk flest. I 1814 derimot kom det en kar fra Østerrike med navn J G Madersperger. Han kom med en patent på en symaskin som kunne sy mye raskere enn det 3-4 andre skreddere kunne gjøre til sammen. Man kunne også sette flere av disse maskinene sammen slik at man kunne sy flere steder. Dessverre så døde han før han fikk solgt en eneste maskin. Så han døde som en veldig fattig mann. Thimonner laget den første symaskinen som faktisk var i bruk. 80 av hans symaskiner var i bruk. De ble solgt litt rundt om. Mange skreddere var redde for at de skulle bli arbeidsløse så de tenkte på fabrikken hans. Den brant ned til grunnen. Dette her skjedde i år rundt 1848. En amerikaner kom senere tok hele iden. Han startet å masse produsere symaskiner slik som vi kjenner det i dag. De første ble drevet for hand. Mens når strømmen tok inntok så startet disse også å gå på strøm.

Forskjellige teknikker

Til vanlig bruk brukes en søm med 2 tråder. En tråd kalles overtråd den andre kalles undertråd. Det fungerer på denne måten her. Overtråden føres gjennom et stoff med en nål, øyet sitter i spisen. Når nålen tres gjennom stoffet så festes den med undernålen og det dannes en løkke som låser selve syingen slik at denne ikke senere skal gå opp. Dette kalles låssetting på fagspråket. Dette er enkelt forklart om hvordan den mest normale varianten fungerer. Det finnes flere forskjellige typer du kan bruke for også så i klær. Alle symaskiner har sine egne innstillinger om hvordan dette er. Sett det inn i hvordan det er med din symaskin. Les i bruker manualen. Det er alltid et smart sted å starte før en symaskin test.

Hvorfor trenger jeg en symaskin i dagens samfunn?

Hvorfor du trenger en symaskin? Du trenger en symaskin pga mange grunner. Den ene grunnen er din lommebok. Du skal ikke kunne trenge å kjøpe en ny bukse eller jakke kun fordi den får en liten rift. Har du barn i hus kan det fort bli billigere å kjøpe en symaskin en også kjøpe nye klær. Billig symaskin er noe du burde ha hjemme hos deg selv. En av de kanskje viktigste grunnene til å ha en symaskin hjemme er miljøet. Det å lage klær tar veldig på alles miljø. Det kommer mye miljø utslipp av å lage klær. Så de fleste hjem burde ha en enkel symaskin slik at de kan fikse klærne hjemme. Så slipper du å kjøpe sy mye klær. Det er da bra for miljøet og bra for lommeboken din. Nå i dag har miljøet blitt viktigere en noen gang før. Så kanskje snart alle hjem har en god symaskin slik som det var før i tiden? Da alle hjem hadde en symaskin. Var det en liten rift i buksen så kunne dette enkelt fikses hjemme selv. Men sånn som det har blitt i dag så har alle det litt for travelt til å fikse klær hjemme selv. Så folk velger heller å kjøpe en ny bukse en å sy den hjemme selv. Vi har heller litt for lange gardiner en å sy de inn litt. Vi kjøper heller nye jakke en å sy inn ny glidelås. Det er flere 100 ting som vi kan bruke en symaskin til i det daglige. Mange bruker også symaskin som hobby til å sy diverse ting. De syr puter, putetrekk syr mønster i jakker. Syr klær hjemme selv som en hobby. Så ja det er veldig bruk for symaskiner også i dag. Vi skal ikke kunne trenge å løpe ut for å kjøpe en ny symaskin fordi det er en liten rift. Guttungen skal ikke behøve å kjøpe seg nye bukse fordi den har en liten rift. Vil heller ikke så at det er så veldig flaut som mange skal ha det til for å sy klærne sine hjemme selv. Kanskje det er derfor at mange velger å heller kjøpe nye klær en å sy disse hjemme selv. Fordi det er alt for flaut å la pappa dra frem symaskinen? Tenk på hvor mye penger dere kunne ha spart om dere fikset en symaskin til familier. En liten mini symaskin har alle plass til hjemme.

Hva trenger du en symaskin til å gjøre?

Hva du trenger en symaskin til, kommer også an på hva du ønsker å gjøre med den, samt også hvor erfaren du er til å bruke en symaskin. Ingen symaskiner er like, de vil variere mye. Så det kan være veldig lurt at du setter deg inn i produkt beskrivelsen av symaskinen før du går til innkjøp av en. Så du er sikker på at den passer til ditt behov. Skal du sy knapehull? Så trenger du en egen funksjon til dette. Da ikke alle symaskiner har dette innebygget. Det er også supert om du klarer å finne en symaskin som gjør det enkelt å bytte eller spole en tråd. Gjerne her da også med mange forskjellige funksjoner. Hvis du ønsker å spare deg for mye tid om du ikke er så god med fingrene er å finne en som har automatisk nåltreder. Dette kan spare deg for veldig mye tid. Så slipper du å sitte å tre disse nålene helt selv. Det er jo bra.

Det er generelt anbefalt at du finner en som har spesialiserte trykkføtter til jobbene du skal sy. Skal du sy en glidelås, eller en usynlig føldsøm? Med trykkføtter vil den gjøre all denne jobben mye enklere. På de maskinene som ikke har dette kan det bli mye vanskeligere for deg å jobbe. På noen av disse maskinene er disse enkle å bytte. Sørg for at du finner en maskin som er slik. Da sparer du også mye tid her. Selv om de har kjent for å være litt dyrere en andre maskiner. Noen maskiner kan du stille inn slik ar du får plass til ekstra tykt stoff. Dette kan være smart om du skal sy noe som er veldig tjukt. Noen symaskiner er det veldig enkelt å justere dette opp å ned, mens andre er det litt mer problematisk. De fleste symaskiner som selges er til vanlige sømmer til å sy vanlige klær. Det finnes andre maskiner som er laget for også sy andre ting også. Men disse er ikke laget for hjemmebruk så vi kommer ikke til å nevne noen av de så mye her.

Elektronisk, datastyrt eller mekanisk

Elektroniske symaskiner er den symaskinen som passer for alle. Den gir ofte mange flere muligheter en sin lillesøster mekaniske maskinen. Den har alt du trenger for å få alle jobbene gjort. Dette er også den mest vanlige som fleste folk har hjemme hos seg selv. Dette typen passer også perfekt til hobby bruk.

Mekaniske symaskiner er de meste enkle på markedet. Disse symaskinene har veldig få innstillings muligheter og andre funksjoner. Den kan derfor passe perfekt til nybegynnere, også for deg som kun skal sy litt å ny og ned kan denne symaskinen passe perfekt til.

Datastyrte symaskiner passer for deg som er erfaren til å bruke symaskinen. Du bruker gjerne symaskinen din hver eneste dag, til å sy veldig store oppgaver og kreative prosjekter. Inni denne symaskinen så er det en mikroprosessor som styrer alt. Den har også mange flere muligheter en de to andre symaskin typene som er på markedet i dag. Det kule med denne type symaskin er at det er en lite datamaskin. Her kan du laste ned design ifra internett rett til symaskinen. Den vil da automatisk følge dette for deg. Du kan også laste ned flere andre kule ting. Hjelpe manualer eller trinn for trinn hvis du ønsker å sy inn en glidelås. Du har her muligheten til å lagre stingmønstre som du liker eller andre ting som du liker. Bare fantasien setter grenser for hva du du kan lagre her. Disse har som regel en Touch Screen mens noen andre display med knapper. Det er litt forskjellig ifra maskin til maskin. Du er som regel ren på hendene når du skal sy klær så her fester det seg ikke så mye dritt på skjermen som det for eksempel gjør på andre ting med Touch skjerm.

Det finnes ikke mange symaskiner tester der ute. Men vi har her prøvd også skrive litt om hva du skal se etter eller gjøre hvis du ønsker å kjøpe deg en ny symaskin.

Hvis du ønsker å kjøpe deg en ny symaskin eller du skal kjøpe deg en symaskin for første gang er det viktig at du tenker på hvordan type stoff du skal sy i. Symaskin pris er som oftest en indikasjon på hvordan stoffer symaskinen klarer å sy i. Kraftige symaskiner syr som lek i jeans, silke eller elstiske stoffer. Disse er som oftest også mye dyrere. Skal du bare sy litt så kan en billig symaskin klare seg fint. Du betaler for brukervennligheten til symaskinen. En Symaskin koster alt fra 1000 kroner til langt over 10 000 kroner. Alt avhenger av hvordan funksjoner du ønsker til din symaskin.

Hvorfor skal vi sy?

Det er lang historie om at symaskinen var ment for damer. På 60 og 70 tallet satt damene foran symaskinen fordi de ikke hadde noe annet valg. Så kom 80 og 90 tallet hvor damene eller husmødrene gjorde alt de kunne for å unngå symaskinen. I dag så syr man av egen vilje og lyst fordi mange syntes det er utrolig gøy. Mange syntes også dette er en utrolig spennende og kul hobby. Det er ikke bare damer dette passer for. Det er også mange gutter som syntes det er spennende og drive med en symaskin. Da det er utrolig mye kult man kan gjøre med en symaskin om man ønsker det.

Skal du starte og sy er det viktig at du ikke hiver deg på det største prosjektet med en gang. Det er viktig at du lærer deg alle kneppende først, før du starter med de aller største prosjektene. Det er viktig at du kan alle kneppende i boken. Hva du skal gjøre hvis du eksempel setter deg fast eller hvordan du syr inn enkle ting. Det finnes et stort antall bøker om sying med symaskin eller sy for hand. Så dette er noe du burde sjekke ut om du ønsker å starte med symaskin.

Det ser kanskje enkelt ut å sy et putetrekk men dette kan være vanskeligere enn du tror. Da kan bøker, youtube eller et kurs komme godt med. I dag finnes det veldig mange kurs tilbydere land og strand rundt. Det er også egne sy grupper som du kan melde deg inn i. Det er typisk at disse møttes på kvelds tid. Her kan du lære mye. Søk opp om dette er noe som finnes i nærheten av deg. Kanskje du også får noen nye venner på kjøpet som deler din hobby. Da har dere noe til felles.

Her er noen grunner til at du burde skaffe deg en symaskin

  • Miljøet. Dette er et mye større samtale emne nå enn for 10-20 år siden
  • Etiske syn. Mange ønsker ikke at barna deres skal gå i klær som er laget av andre barn
  • Annerledes. Lager du klær hjemme selv, har ikke du eller barna dine liker klær som noen andre
  • Terapi. Det er fint og kunne pusle med noe som ikke tar så lang tid
  • Du får vise frem dine kreative sider
  • Klær som passer. Et eksempel er overvektige damer som kan sy seg nydelige formfulle klær som passer akkurat for dem. Trenger ikke være kjedelige
  • Interiør. Sy deg fine puter, gardiner eller tepper. Her kan du spare mye penger. Det gjelder også for klær
  • Hobby. Dette er en veldig billig hobby. Det koster ikke så mye å sy klær eller andre ting. Kanskje du har venner som kan gi bort ting som du kan sy med? Dette vet du ikke

Dette er en hobby som er mye enklere å starte med en du skulle tro. Du må enkelt bestemmer deg for hvordan type symaskin det er du ønsker i starten. Kommer du til å sy masse er dette noe som du kan endre på etter hvert. Er dette en hobby du trives med så ønsker du kanskje og investere mere penger i den etter hvert. Da er det naturlig at du oppgraderer hobbyen din som alle andre gjør med sin hobby. I starten så holder det med en enkel symaskin.

Hvilken symaskin er best?

Siden det ikke er gjort så mange tester av symaskiner i Norge så er det ikke så enkelt å skrive hvem som er best. Så her må vi gå etter noe annet. Hva faktisk folk skriver om hvilken type symaskin de ønsker selv. Topp modellene til Brothers er alltid favoritter til mange. Men her må du gjerne ut med mange tusen kroner. Så disse er ikke for deg som akkurat har startet. Brother har også noen billigere modeller som er datastyrt. Datastyrte modeller kan være greit for deg som trenger litt hjelp da det er en innebygget datamaskin inni disse som kan hjelpe deg. Du kan også koble disse til internett hvor du kan laste ned et helt hav av funksjoner som du kanskje trenger og ikke trenger.

Et firma som lager gode symaskiner er Bernia, disse modellene er som regel billige men bra. Disse finnes også med datastyring men her da ikke like bra innhold som hos Brothers sine symaskiner. En av de mest kjente til å lage symaskiner i dag er kanskje Husqvarna som lager gode symaskiner. Her da både på billig fronten mens også mye dyrere symaskiner. Dette er et merke som du burde sjekke ut.

Husk at når du skal kjøpe deg en symaskin så burde du sjekke etter hva du faktisk har bruk for. Det er det beste for deg at du kjøper en symaskin som er til ditt bruk. Ikke bruk for mye penger på en symaskin som du tror vil fungere til ditt bruk. Det vil ikke fungere i det lengre løp.

Så hva skal jeg velge?

Dette er det store spørsmålet. Dette kommer så klart an på mange faktorer. Liten symaskin eller stor symaskin? Skal du kjøpe en mekanisk symaskin eller datastyrt symaskin. Skal du bruke den til å sy klær eller skal du sy i skinn. Som alt nevnt så er det mange faktorer som spiller inn for deg når du skal velge. Du må sette deg inn i hver symaskin. Tenke på hva du ønsker å bruke din sy maskin til. Hvis du ikke er sikker på hva du skal bruke symaskinen din til så kanskje du burde finne en som er en gylden middelvei? En som er bra nok til å sy i de fleste materialer med riktig pris. Hvis du finner ut at du har kjøpt feil maskin? Da kan du selge den videre, eller om du ikke finner ut at dette er noen hobby for deg. Som alt nevnt så burde du finner ut av hva du ønsker å sy før du kjøper deg en symaskin. Kanskje det klarer seg med en billig symaskin om du kun skal så i et enkelt stoff. Ikke gå for hardt ut med å velge en symaskin med alt for mange funksjoner som du ikke kommer til å bruke. Det er viktig at du velger en symaskin som kommer til å passe for deg og ditt bruk. Dette er fordi du skal velge en symaskin som du skal bruke lenge. Har du først kjøpt deg en symaskin så kommer denne til å vare i veldig mange år fremover.

Oppsummering

En symaskin har gått fra å være noe alle trenger til å være noe som har blitt en hobby. På slutten av 90 tallet så stupte salget av symaskiner. Da ingen vil bruke en symaskin da dette ble sett på som noe en husmor gjør. Men nå i de siste årene har salget av symaskiner skutt i været igjen da mange ser på dette som en fin hobby. Mange elsker å sy eller drive med hendene sine. Derfor er dette en perfekt hobby for deg. Det er viktig for deg at du finner en symaskin du skal trives med. Det finnes også mange bøker der ute som du kan kjøpe og lære av. Det er også mange videoer på nett som du kan følge når du skal lære deg å sy. Det så starte med en symaskin er en veldig fin hobby som ikke koster mye penger. Det er også en hobby som du kan gjøre året rundt. Uansett om det regner eller snør. Du kan sitte inne å kose deg med din symaskin under full snø storm. Dette er en hobby som du kommer til å trives veldig med.

Masse lykke til med din nye hobby eller om du kun ønsker en symaskin for å sy litt selv.