Luftmadrasstest 2018

oppblåsbar madrass

Alle trenger en luftmadrass. Det kan høres merkelig ut, men det er sant. Oppblåsbare madrasser har vært redningen for mange, både hjemme og på reise.

Det er egentlig litt rart å snakke om oppblåsbar madrass som et produkt. For i sannhet snakker vi om en hel produktkategori. Variasjonene både i pris, bruksmåter og kvaliteter er så stort at det blir helt feil å snakke om den beste luftmadrass.

Alle kjenner til den enkle bademadrassen til 40 kroner som du kjøper på bensinstasjonen på vei til stranda en herlig sommerdag. Den inviterer til mye lek og moro i noen timer, før det går hull på den og den kan kastes i nærmeste søppelkorg på vei hjem. Rent teknisk vil denne madrassen være å betegne som en oppblåsbar luftmadrass. Men der stopper også likheten med friluftslivsmadrassen til flere tusen kroner som tåler måte med den tøffeste villmark.

Luftmadrasser har vi anvendt oss av i mange tiår. Fordelen av å kunne stue vekk madrassen når den ikke er i bruk har så mange gode bruksområder at det nesten er obligatorisk for et hvert hjem å ha minst en slik madrass. Konstruksjonen følger samme konsept, både for den billige strandmadrassen og den kostbare villmarksmodellen. Madrassen produseres i et lufttett materiale, gjerne en plastlegering. Her lages det lufttette og oppblåsbare kanaler som er forbundet med hverandre. Selve konstruksjonen minner litt om en isbitpose faktisk. Der kanalene flytter luften ut i de ulike kamerne og sørger for at hele madrassen får like mye luft. Opplåsning skjer enten gjennom egen pust eller med en pumpe. Dyrere og større modeller er gjerne luftmadrass med elektrisk pumpe. Dette er spesielt populært på madrasser som er ment brukt som gjestesenger eller til annen overnatting som krever litt mer komfort.

Luftmadrassen kan være utstyrt med separate kammer for hodepute, beinstøtter eller selve underlaget. Dette gjøres for å sikre at du individuelt kan bestemme hardheten i madrassdelene. I tillegg har det en sikkerhetsfunksjon ved at du ikke punkterer hele madrassen, dersom det går hull på en del.

oppblåsbar madrassMest vanlig er det at luftmadrassene lages i et plast- eller vinylstoff. Dette stoffet kjennetegnes ved at det er tilnærmet vedlikeholdsfritt, lett og trygt. Ved bruk av en luftmadrass er det viktig at den føles behagelig å ligge på. Derfor er plast velegnet, siden det holder godt på formen og opprettholder trykket i madrassen over lang tid. En god luftmadrass er minst like god å ligge på som en vanlig fjærmadrass.

Foruten de helt rimeligste bademadrassene er gjerne luftmadrassen kledd i et mykere materiale, gjerne i velur. Det skal sørge for at overflaten blir behagelig å ligge på, myk uten at den klistrer seg til kroppen. Vanlig plast vil gjerne virke ubehagelig etter kort tid på grunn av svette fra kroppen. Det blir litt som et skinnsete mot bar hud i varmen. På noen madrassmodeller er veluren bare montert på den ene siden, mens siden som skal ligge mot gulv eller bakke har forsterket plast.

Vi skiller gjerne oppblåsbare madrasser i tre kategorier: Lek og moro, turmadrasser og ekstramadrasser. Lek og moro-modellene er typiske bademadrasser eller flytemadrasser som er egnet for enkel lek i basseng eller i vannet. Disse er gjerne konstruert i tynn og rimelig plast og har høyst beskjeden kvalitet. Det viktigste å være klar over med disse produktene er at de kun er beregnet til lek og ikke må benyttes som livreddende. Lekemadrassene er heller ikke spesielt godt egnet som senger, siden de er konstruert for bruk mot mykt underlag.

Turmadrasser er beregnet for teltturer og her finner vi også selvoppblåsbar madrass. Her snakker vi om solide, men relativt tynne madrasser som benyttes inne i telt under fjellvandringer, jakt eller annen villmarksaktivitet. Her er madrassen ofte fylt med syntetisk materiale eller dun som gjør det mer behagelig å ligge på en ren luft. Modellene som blåser seg opp selv inneholder et skummateriale. Selvoppblåsbare madrasser er gjerne tykkere og noe tyngre enn typiske luftunderlag. Det tar også en del mer tid å tømme dem for luft. Men den store fordelen er at madrasser med skum er svært tilpasningsdyktige til underlaget og derfor gir en bedre liggestilling enn en stivere luftmadrass best i test.

Den umiddelbare fordelen som kommer frem i en oppblåsbar madrass test er at luftmadrassen er ekstremt anvendelig og tar liten plass. Etter at de tømmes for luft er det enkelt å rulle eller pakke dem sammen og stue vekk. En sammenlagt luftmadrass tar nesten ingen plass og egner seg derfor svært godt som gjesteseng i en bolig med flerbruksrom. Det å fylle en oppblåsbar seng med luft tar bare noen minutter med en god pumpe eller kompressor. Etter bruk tar det omtrent like lang tid å tømme den og få lagt den vekk i skapet til neste gang.

En oppblåsbar gjesteseng varierer litt i størrelse og tyngde. Men jevnt over veier de færreste noe særlig over to kilo, selv om det er en dobbel oppblåsbar madrass. Dermed er den også enkel å dra med i bilen eller kanskje ha i båten som reserve. Lagt sammen krever madrassen bare noen titalls centimeter med plass i en hylle eller under en vanlig seng.

Siden madrassene fylles med luft er de også svært lette å håndtere og enkle å flytte fra sted til sted dersom det skulle være nødvendig. En luftmadrass dobbel gjør seg utmerket godt som solseng i hagen en varm sommerdag, for så å bæres inn og ta jobben som gjesteseng på kvelden.

Det som gjør oppblåsbar madrass best i test er selvsagt at den er så enkel å håndtere og at den tar så liten plass. Det finnes ingen andre madrasstyper som kan skilte med den samme fleksibiliteten som det du finner hos en luftmadrass. De fleste er også oppsiktsvekkende gode å ligge på. Dersom madrassen er fylt skikkelig opp, så kan man sove overraskende godt på en slik madrass.

Men det er ikke alle som er like fornøyd med å bli liggende på en luftmadrass. For det første kan personer med svakere rygger slite en del med å få en god posisjon. Det skyldes ikke minst at en madrass oppblåsbar gjerne plasseres rett på gulvet. Da blir det gjerne til at den som skal ligge på den må bøye seg ned for å få lagt seg og får tilsvarende problemer med å komme seg opp igjen. For disse kan løsningen være å legge luftmadrassen på en feltseng eller lignende, slik at de kommer litt opp fra gulvet. Et annet problem er at mange er litt utålmodige når de pumper opp. Det gjelder spesielt når det ikke er en luftmadrass med integrert pumpe. Problemet med det er at madrassen blir for myk å ligge på. Dårlige rygger bør helst ha så stive madrasser som mulig. Dersom du har besøk av en person med dårlig rygg, så kan det være fordel å gi luftmadrassen til en annen i husstanden akkurat den natta.

Luftmadrassen krever generelt veldig lite vedlikehold. Plastmaterialet er slitesterkt og tåler mye. Men det kan selvsagt gå hull. Derfor er det viktig å unngå skarpe gjenstander og direkte varme. Dersom uhellet er ute så kan du lappe sammen madrassen med et lappesett for sykkel. Mange plastmadrasser kommer også levert med lappesaker. Utfordringen er at det kan være vanskelig å få godt feste for lappen og at det egentlig bare er et spørsmål om tid før du må frem med lappesakene igjen dersom det først har gått hull. Og det blir verre og verre for hver gang å få det til å holde.

Luftmadrassen må nok sies å være mindre holdbar enn vanlige madrasser. Det skyldes ikke minst at madrassen utsettes for mer belastning i form av flytting, ujevne underlag, bevegelse osv. En vanlig sengemadrass ligger stort sett pent og stille i mange år, mens luftmadrassens natur er å bli slept frem ved behov. Plastmaterialet har også den svakheten at det blir porøst over tid. Det kan påhjelpes noe ved at den oppbevares i riktig temperatur og fuktighet, men forringelsen skjer uansett. Derfor er det viktig at luftmadrassen kontrolleres nøye før bruk og det kan være lurt å ta en regelmessig sjekk på om den fortsatt holder tett.

Foruten lek og bademoro er det til bruk i camping at luftmadrassen alltid har hatt et godt publikum. Vanlige liggeunderlag blir ofte svært ubehagelige å ligge på, siden de ikke kan formes etter bakken. Løsningen da har gjerne vært å anskaffe en luftmadrass som gir en vesentlig bedre liggeopplevelse. Dagens luftmadrasser er også så lette og hendige at de ikke utgjør noen ekstra vekt i sekken. Komforten som madrassen gir er langt større enn ulempene som følger med.

De fleste friluftsmennesker er svært opptatt av vekt. Hvert ekstra gram i sekken har konsekvenser for opplevelsen av turen. Derfor er det viktig å finne et kompakt og lett liggeunderlag som kan blåses opp. Disse er gjerne en del dyrere enn tradisjonelle madrasser, men den ekstra utgiften betaler seg raskt i komfort. Det er kanskje innenfor nettopp friluftsliv at utviklingen innen luftmadrasser har vært størst. Denne bransjen har gått i front for å utvikle madrasser som raskt og effektiv blåser seg opp selv, beholder stivheten, uten å påføre vesentlig mange ekstra gram i sekken.

Selvoppblåsende madrasser er altså gjerne fylt med et materiale i form av dun, skum eller et annet syntetisk stoff. Disse madrassene bør man ikke forsøke å blåse opp med munn, siden det vil tilføre fuktighet som det blir vanskelig å få ut igjen. Fuktproblemet gjelder for øvrig på alle typer luftmadrasser, også de som er laget i ren plast. Derfor er det absolutt å anbefale at man benytter en pumpe for å blåse opp madrassen. Da sparer du også ubehaget ved å blåse. Det er mang en far som har påført seg selv dundrende hodepine etter å ha blåst opp podens luftmadrass eller båt.

Madrassene som er beregnet for hjemmebruk, de litt større og tykkere madrassene, er gjerne utstyrt med egne elektriske pumper eller leveres med en kompressor. Til slikt bruk er det egentlig ingen grunn til å tenke mye på vekt og størrelse. Da handler alt om komfort.

Modellvalg for oppblåsbare madrasser handler egentlig utelukkende om bruksområde. Det er selvsagt ikke forbudt å sove en natt på en bademadrass, men det er absolutt ikke å anbefale. Derfor er det viktig å tenke gjennom hvilket behov du har og så bestemme seg for hva slags madrass du skal ha. Dersom du planlegger en måned i fjellet er det dumt å kjøpe seg en stor og tung dobbeltmadrass med innebygget elektrisk pumpe.

Når det er kartlagt er det ikke så vanskelig å anskaffe en god luftmadrass. Hva du skal bruke madrassen til vil også avgjøre både pris og hvor du får tak i den. For friluftslivsmadrasser er sportsforretninger rette stedet, mens hjem- og husholdningsbutikker har et rikt utvalg av oppblåsbare gjestesenger. Bademadrasser finner du på bensinstasjoner eller leketøysforretninger.

Mens vekt er alfa og omega når det kommer til friluftsliv er det ikke så vesentlig når det kommer til madrasser som skal brukes i hjemmet. Her er anbefalingen snarere å kjøpe så stor og romslig madrass som du har plass til. En solid dobbeltseng koster rundt en tusenlapp. Ved å kjøpe en større madrass enn du strengt tatt trenger, så har du litt å gå på. Det vil betale seg i lengden. Den single kameraten som overnatter fra tid til annen er plutselig et vennepar som trenger et sted å sove under et trivelig besøk. En stor og bred seng er også mer behagelig å ligge på rent generelt. Enkeltsengene kan fort bli i overkant tynne og det er lett for at man blir liggende halvveis på utsiden.

oppblåsbar sengOgså camperne bør velge så brede madrasser som de kan, ut fra bredden på teltet. En madrass som dekker hele teltbunnen er langt mer behagelig å ligge på enn en madrass som bare dekker deler av bunnen. I tilfellet luftmadrass er bredt å betegne som bra. Vektøkningen er heller ikke så stor at den utgjør noen vesentlig forskjell.

Noen luftmadrasser er vare for temperatur. Dette gjelder spesielt de minste og tynneste madrassene og så nær som alle bademadrasser. Til friluftsbruk er det viktig å velge seg en madrass som er tilpasset det klima du skal bruke den til. Dersom du planlegger turer på høst og vinter er det viktig at madrassen er klarert for bruk i temperaturgrensene du kan vente deg. Innendørsmadrasser er ikke så temperaturømfintlige, men de egner seg ikke for bruk utendørs annet enn som solsenger på varme sommerdager.

Problemet med temperatur er at luft trekker seg sammen når den blir kald. Derfor vil en madrass til innendørsbruk bli mykere når det er kaldt i været. Friluftsmadrassene inneholder som nevnt et eget materiale og påvirkes ikke av temperatursvingninger på samme måten.

I forbindelse med friluftsbruk er madrassene merket med en såkalt R-verdi, som forteller om madrassens varmeledningsevne. En madrass med en høy R-verdi har bedre isolering enn en madrass med lav R-verdi. Eksempelvis vil en madrass med R-verdi 5 egne seg godt for vinterbruk helt ned i 17 minusgrader.

R-verdien påvirkes av hvordan madrassen blir behandlet. Luftmadrasser krever ingen vesentlig vedlikehold, men det er viktig at de oppbevares riktig. Madrasser som ikke brukes bør oppbevares i tørre og kjølige omgivelser. En tørr kjellerbod er et ypperlig sted. Fuktighet fra pust har vi tidligere nevnt som en uting og det samme gjelder for ekstern fuktighet. Det vil føre til at det danner seg mugg i luftkanalene og skaper både dårlig lukt og dårligere oppblåsningsevne.

Madrassen må tørkes etter bruk, men ikke utsettes for direkte varme. Det kan tørke plasten slik at den blir hard og sprekker. Generelt holder det lenge om madrassen tas frem et par ganger i året og blåses opp. Da får du sjekket at alt fungerer som det skal og at ingen av ventilene er ødelagt. Dyrere madrasser kan bytte ut slitne ventiler, mens på billigere modeller betyr det søppel.

Før madrassen stues vekk er det greit å dra over den med en våt klut, slik at smusset fjernes. Dette gjelder spesielt på madrasser som har vært benyttet utendørs. Heng madrassen til tørk og vær sikker på at den er helt tørr før du pakker den sammen. Da unngår du jordslag som i praksis vil innebære at du må kaste madrassen.

Under bruk er det egentlig bare skarpe gjenstander som er luftmadrassens hovedfiende. Det er viktig å fjerne skarpe steiner, glass og annet som kan stikke hull på madrassens luftkammer. Selv et ganske uskyldig fremmedlegeme kan skape problemer når det kommer vekten av en person oppå madrassen. I tillegg er det jo alltid ubehagelig å ligge oppå spisse gjenstander, så derfor må du huske å rydde teltplassen godt.

Ved bruk er ikke madrassen beregnet for harde støt, skarpe gjenstander eller slag. Derfor må du huske på å tømme lommene før du legger deg ned på madrassen. Bare en husnøkkel i feil posisjon kan være nok til å punktere en kanal. Dersom det er barn som skal benytte madrassen er det viktig å forklare dem at det ikke er et leketøy, bortsett fra bademadrassen. Typisk barnlig herjing er nesten en garantist for at madrassens dager er talte.

Nå er ikke lapping av en enkel luftmadrass av det vanskeligste her i verden. Klarer du å tette hullet i en sykkelslange, så er du på god vei til å fikse det på en luftmadrass. Turmadrassene leveres som regel med eget lappesett, spesialtilpasset disse modellene. For hjemmemadrassen eller bademadrassen er det rett frem som med en sykkel.

Fremgangsmåten er stort sett lik. Først må du finne ut hvor hullet er. Det gjøres ved å fylle madrassen med luft og presse luften ut. Du vil lett høre hvor luften siger ut. Området rundt hullet må renses godt, slik at limet får feste. En fuktig klut og et par rasp med et grovt sandpapir er stort sett det som skal til. Påfør rikelig med lim rundt hullet og legg lappen over mens du presser den inntil. Kan du legge en stein eller noe annet tungt oppå lappen noen minutter, så sikrer du at den blir liggende fast.

Etter at limet har herdet kan madrassen blåses forsiktig opp, mens du følger med på om det kommer luft ut. Dersom du verken hører eller merker noe luftutsig, så er operasjonen vellykket. Du kan generelt bare lime relativt små hull. Store skader og rifter gjør at madrassen sannsynligvis ikke kan reddes. Da må du i så fall forsøke deg hos en seilmaker eller tilsvarende.

Problemene er litt større dersom skaden eller hullet oppstår tett på ventilene. Her er det krevende å få til en skikkelig tetting av hull, siden det er en overgang mellom madrassen og ventilen. På noen mer kostbare modeller er det mulig å bytte ventiler, litt avhengig av hvor skaden oppstår. Men for rimeligere luftmadrasser er det relativt fåfengt å forsøke seg på. På generelt grunnlag er det heller ingen grunn til å forsøke å redde en gammel madrass mange ganger. Tiden og kreftene du bruker på lappingen er ikke regningssvarende mot å gå til anskaffelse av en ny madrass.

Det samme gjelder for ungenes bademadrass. Disse er det svært sjelden hensiktsmessig å forsøke seg på livredning av. Plasten i disse madrassene er så tynn og av så lav kvalitet at det er tilnærmet umulig å skape et holdbart resultat av lappingen. De fleste bademadrasser er rene leketøy og bør behandles deretter. Derfor er det også svært viktig å holde oppsyn med barna under bruk. Bademadrasser har en tendens til å få ganske hard medfart av ungene som drar dem gjennom sand, over steiner og herjer slik unger skal herje. Da er det viktig at en voksen holder oppsikt, både for å avverge farlig lek, men også for å se at ikke bademadrassen gir etter.

En oppblåsbar madrass er ikke bare en oppblåsbar madrass. De kommer i en rekke fasonger, modeller, prisklasser og typer. Hva du skal velge er helt og holdent avhengig av at hva du skal benytte madrassen til. Det finnes luftmadrasser til nær sagt et hvert behov. Dessverre finnes det knapt noen modeller som dekker flere bruksområder. Derfor er det avgjørende at du klargjør hva du trenger den til før du kjøper.