Lån uten sikkerhet

Hva er egentlig et lån uten sikkerhet?

Betegnelsen «lån uten sikkerhet» benyttes vanligvis om forbrukslån, men definisjonen kan også omfatte for eksempel et offentlig studielån, visse former for billån, et smålån eller et sms lån. Den enkleste forklaringen får du ved å se nærmere på ordet «sikkerhet» i denne sammenhengen.

Med «sikkerhet» ved et pengelån, betyr det at låntageren stiller en form for sikkerhet for lånet, enten i form av håndpant (for eksempel ved å gi långiver verdipapirer), underpant (typisk et tinglyst pantebrev på fast eiendom, bil eller løsøre), kausjon (hvor en eller flere kausjonister garanterer for innfrielse av lånet), bankgaranti (hvor en bank garanterer for tilbakebetaling av lånet), eller forsikring (som kan tegnes hos enkelte forsikringsselskaper som garanti i tilfelle låntageren blir invalid eller dør).

Ingen av disse formalitetene er nødvendig ved et lån uten sikkerhet. I prinsippet kan et lån uten sikkerhet benyttes til hva nå enn låntageren måtte finne på å bruke det til. Denne friheten har gjerne en pris i form av at lån uten sikkerhet har en tendens til å medføre høyere rentekostnader, og i mange tilfeller dyrere øvrige betingelser. Før du tar opp et lån uten sikkerhet bør du derfor analysere din egen økonomi, og forsikre deg om at dette er et lån du vil klare å betjene i hele nedbetalingstiden.

Hva er lån til lønningsdag uten sikkerhet?

Lån til lønningsdag uten sikkerhet betyr i prinsippet å låne penger til neste gang du mottar lønning. Slike lån er altså generelt sett svært kortvarige, de består ofte av lave beløp, og de har relativt høye totalkostnader, også kjent som effektiv rente.

Lån til lønningsdag uten sikkerhet er mest aktuelt for den som trenger tilgang til penger raskt, derfor er noe av poenget med slike lån at behandlingen av søknaden hos utlåneren bør skje så hurtig som overhodet mulig. Siden det ikke stilles sikkerhet er det vanligvis svært enkelt å fylle ut en søknad, noen ganger er det nok å sende en sms til banken for å søke, og ytterligere en sms for å bekrefte lånebeløpet. Svaret fra utlåneren kan komme i løpet av kort tid, og pengene kommer som oftest inn på kontoen til låntageren en av de første dagene etter at søknaden leveres inn.

Et godt argument for å ta opp et lån til lønningsdag uten sikkerhet, kan være dersom du er i ferd med å overtrekke din konto, og det fortsatt er noen uker til lønning. Selv om kostnaden av å overtrekke kontoen mer eller mindre kan tilsvare kostnaden av et slikt lån, finnes det uheldige konsekvenser av å overtrekke kontoen. Overtrekk av kontoen registreres som negativt hos mange banker, det kan gjøre at du faller i risikoklasse, og kan føre til at banken regner sannsynligheten for mislighold som større. Den dagen du har behov for å ta opp boliglån eller billån, kan du risikere å få avslag fordi du har overtrukket kontoen noen ganger.

Hva er personlige lån uten sikkerhet?

Et personlig lån uten sikkerhet er som oftest et forbrukslån til en privatperson, der banken eller utlåneren ikke krever noen sikkerhet. Det er likevel vanlig at banken ønsker en form for garanti, særlig hvis målet ditt med å ta opp et slikt lån er å få et billig lån uten sikkerhet. Garantien kan komme i form av bevis på fast ansettelse eller fast inntekt, og at du påviser en god evne til å betale tilbake penger.

Det er også mulig å få tak i et personlig lån uten sikkerhet med betalingsanmerkning. Dersom du har en eller flere inkassosaker gående, eller du har betalingsanmerkninger, bør du ta tak i situasjonen og samle de forskjellige kravene i et større og mer oversiktlig lån med best mulig betingelser. Hvert enkelt lån eller krav har egne kostnader knyttet til seg, og summen av alle disse kostnadene kan utgjøre mange penger. Hvis du samler alle de små lånene og kravene i et lån, har du store sjanser for å redusere summen betraktelig.

Hvordan låne penger uten sikkerhet?

Det viktigste hvis du trenger å låne penger uten sikkerhet, er å skaffe deg oversikt over markedet. Det er mange som tilbyr lån på dagen uten sikkerhet, men kostnaden hos forskjellige utlånere kan variere veldig, både når det gjelder renter, gebyrer og øvrige betingelser. Hvis du sliter med å få oversikt over markedet, kan det lønne seg å kontakte en lånformidler eller en finansagent. Mange av disse aktørene vil komme til å tipse deg om å søke lån hos flere forskjellige selskaper, så du kan sammenligne tilbudene du får, og sikre deg at du skaffer et så billig lån uten sikkerhet som det er mulig å få.

Når du først har funnet ut hvor du ønsker å søke, er den videre prosessen forholdsvis enkel. Siden du ikke trenger å dokumentere noen form for sikkerhet gjennom verdisaker eller eiendeler, kan hele søknaden leveres over internett. Hvis du i tillegg har mulighet for å legetimere deg med elektronisk signering, for eksempel i form av MinID eller BankID, betyr det at du har gode muligheter for å få et lån på dagen uten sikkerhet.

Når og hvor brukes lån uten sikkerhet?

Den store fordelen din som kunde ved å ta opp et lån uten sikkerhet, er at du ikke risikerer at banken eller utlåneren skal komme til å selge eiendelene dine om du skulle komme til å slite med å betale tilbake lånet. En annen stor fordel er at utlåneren ikke blander seg opp i hva pengene brukes til så snart de er utbetalt. Dermed har du full frihet til å bruke pengene til hva du vil straks du har mottatt dem.

Typiske forbrukslån uten sikkerhet kan befinne seg i størrelse fra 5000 til 350 000 kroner, noe som betyr at du kan bruke slike lån til en enorm variasjon av formål, alt fra en ferietur eller innkjøp av utstyr til fritidsaktiviteter, for eksempel en sykkel, skiutstyr, en motorsykkel eller en båt, til oppussing av en bolig, egenkapital ved kjøp av bolig, eller investeringer på finansmarkedet.

 

Informasjon

laanme.no er drevet med et kommersielt formål. Informasjonen på nettsiden skal ikke betraktes som fullt dekkende for de produkter som finnes på markedet.

Annonse