Lån på dagen

Hva innebærer et lån på dagen?

Et lån på dagen betyr vanligvis å låne penger på kort sikt, med raskt svar fra en bank eller en annen type låneinstitusjon. Begrepet refererer ofte til lån uten sikkerhet, typisk et smålån, et forbrukslån eller et forskuddslån, også kjent som å låne penger til lønningsdag. Det er mest aktuelt for den som trenger raske penger, siden både søknadsprosessen og behandlingen av søknaden er ment å foregå så hurtig som mulig.

Når du leser eller hører om långivere som reklamerer med lån på dagen, betyr det i beste fall at du mottar pengene inn på kontoen din samme dag som du sender inn søknaden. Et forbrukslån på dagen eller et smålån på dagen betyr nesten alltid at långiveren ikke tar sikkerhet i den eventuelle fysiske gjenstanden som skal finansieres med lånet.

Sikkerheten fra bankens side ligger i din fremtidige inntekt, så det er vanlig at du må påvise at du forventer inntekt nok til å dekke lånet i fremtiden, gjerne innen den nære fremtiden. Dette betyr at du i de fleste tilfeller må levere dokumentasjon på inntekt, enten gjennom kopi av en lønnsslipp, en arbeidskontrakt, eller en saldoutskrift som viser tidligere utbetalinger av lønn. Det er også vanlig at banken foretar en kredittsjekk av deg, for å undersøke om du har betalingsanmerkninger som ikke er gjort opp.

Hva kan du bruke et lån på dagen til?

En fordel for mange kunder som tar opp slike lån, er at banken sjelden bryr seg om hva lånet skal brukes til. Det kan være å dekke inn egenkapital til bolig, betale en regning til en veterinær for et kjæledyr som har blitt akutt sykt eller skadet på annen måte, husholdningsapprater som trenger erstatning, oppussing av bolig, eller en liten belønning til deg selv. Kanskje trenger du å kjøpe et par nye ski, eller du har lyst til å male huset, eller du trenger å dekke utgifter til å reparere noe i huset. Alt dette og mye annet er det mulig å bruke et lån på dagen til.

Siden lån på dagen som oftest er uten sikkerhet, betyr dette at den som låner deg pengene tar en større risiko enn ved lån med sikkerhet. Dette medfører gjerne en høyere rente, og det er derfor svært viktig å sammenligne rentebetingelser, foruten gebyrer  og øvrige omkostninger, mellom de forskjellige utlånerne, før du bestemmer deg for hvor du skal søke.

Er kredittkort tryggere enn å ta opp et lån på dagen?

I Norge finnes det visse motforestillinger mot å ta opp et forbrukslån, særlig lån som behandles og utbetales raskt. Mange tror at et forbrukslån på dagen eller et smålån på dagen nødvendigvis må medføre skyhøye renter og ofte kan medføre ekstra kostnader og kanskje ubehagelige situasjoner om det skulle oppstå problemer med nedbetalingen. Alt dette er i stor grad basert på myter og rykter, snarere enn sannheter.

Sammenlignet med kredittkort er det faktisk ofte langt gunstigere renter ved forbrukslån på dagen. Den viktigste grunnen til dette er at markedet for kredittkort er styrt av noen få selskaper, som praktisk talt kan sette de rentene og betingelsene de vil, mens markedet for forbrukslån har langt flere aktører. Nettopp derfor er det viktig at du finner den låntilbyderen med betingelser som både er gode og passende for din situasjon.

Akkurat som med kredittkort har heller ikke utlåneren noen interesse av å vite hva pengene skal brukes til ved et forbrukslån, og derfor kan du like gjerne bruke det på en ferietur, til egenkapital ved investering i eiendom, eller noen nye møbler.

Sist, men ikke minst, om du først skulle møte på vansker med å betjene din gjeld, er situasjonen like kjedelig uansett om gjelden du ikke klarer å betjene godt nok kommer fra et kredittkort eller et forbrukslån. Det som er viktig er at du planlegger økonomien godt og sørger for at du ikke låner eller bruker mer enn du har råd til.

Hvor raskt kan du få penger inn på konto når du søker lån på dagen?

Dersom det er viktig for deg å få tilgang til pengene raskt når du søker lån på dagen, er det visse faktorer du helt klart bør ta hensyn til. Om du har mulighet for elektronisk signering, reduserer dette gjerne behandlingstiden betraktelig, sammenlignet med om du blir nødt til å sende dokumentasjon per papirpost. Elektronisk signering er en form for identifikasjon av deg selv, og alternativet er ofte å kopiere passet og sende inn kopien, noe som kan ta 2 – 3 dager ekstra.

Du bør også søke tidsnok, for selv om mange utlånere i våre dager har kundeservice tilgjengelig til langt ut på kvelden kan du uansett ikke forvente å få pengene inn på kontoen før midnatt, dersom du søker klokken halv ni på kvelden. Søk derfor så tidlig som du kan. Jo tidligere du søker, jo større er sjansene for å få lån på dagen. En grunnleggende regel er at du bør søke før lunsj, hvis du skal ha noen som helst sjanse til å motta pengene samme dag som du søker.

En betydelig faktor som mange av de som ønsker lån på dagen ofte glemmer, er hvilken konto du søker om å få pengene inn på. Det kan ofte ta lang tid å overføre penger mellom ulike banker, særlig før, etter og i løpet av helgen. Hvis du søker om lån på dagen en fredag hos en långiver som benytter en annen bank enn din, kan du ikke forvente at pengene kommer før mandag eller tirsdag. Sjekk derfor, om mulig, hvilken bank eller hvilke banker låneinstitusjonen du søker om lån på dagen benytter. Mange låneinstitusjoner er klar over dette problemet, særlig de som tilbyr smålån på dagen, og disse institusjonene har derfor gjerne kontoer i en rekke ulike banker for å kunne tilby en så rask overføring som mulig.

Hvor mye penger kan du låne og hvordan er vilkårene for nedbetaling?

Det sier seg selv at såkalte smålån på dagen normalt sett består av lavere lånebeløp enn forbrukslån på dagen, det ligger i selve navnet. Det er vanlig å definere smålån som lån mellom 1000 kroner og 10 000 kroner, skjønt i Norge finnes det smålån med langt høyere lånebeløp. Grunnen til dette er at kredittkort er så etablert hos folk flest i Norge når det gjelder mellomstore kjøp, at selskaper som tilbyr smålån ofte finner det nødvendig å øke lånebeløpet de tilbyr også ved smålån på dagen, til over 30 000 kroner for å overgå beløpsgrensene kredittkortselskapene tilbyr.

Det har blitt sagt at et norsk standard smålån skal kunne være stort nok til å pusse opp et rom, og som de fleste vet er det ikke mulig å pusse opp særlig store rom for 10 000 kroner. Selv om dette ikke er noen regel, illustrerer det at smålån i Norge gjerne er større enn for eksempel i Sverige, der kredittkort heller ikke er så vanlig som i Norge.

Når det gjelder rene forbrukslån på dagen, har disse gjerne en maksimal beløpsgrense på 500 000 kroner, mens den nedre grensen kan variere, den er hos de fleste långivere 5000 eller 10 000 kroner, hos enkelte så høy som 50 000 kroner.

Hvilke krav må du oppfylle for å få innvilget et lån?

Vanlige krav for å kunne oppta et lån på dagen, er at du må være myndig og ha en fast inntekt, selv om du ikke nødvendigvis behøver å ha en fast stilling. Selv om enkelte lånetilbydere gjør individuelle vurderinger i stedet for å kreve en minimum årsinntekt, er det mest vanlige at du må ha en årlig inntekt på minst 200 000 NOK.

De fleste låneinstitusjoner krever også at du ikke har for mange betalingsanmerkninger, og dersom du har noen skal disse være minst seks måneder gamle.

I tillegg til dette kan det være individuelle krav hos de forskjellige utlånerne. Selv om det er strengere krav, behøver ikke dette være noen ulempe for deg. Generelt sett går det an å si at jo strengere kravene er når du søker om et lån på dagen, jo bedre rentenivå kan du regne med å få tilbud om, da de fleste banker og låneinstusjoner vet å belønne de kundene de anser som mindre risiko å låne ut penger til.

Hvor kan du benytte lån på dagen?

Behovet for et lån på dagen dukker typisk opp hvis en akutt situasjon oppstår. For eksempel kan det hende vaskemaskinen, oppvaskmaskinen eller andre typer hvitevarer bryter sammen. Det kan også være greit å ta opp et lån på dagen selv om det gjelder innkjøp av mindre presserende saker til husholdningen, sånn som møbler, en TV, kjøkkenutstyr, musikkanlegg eller en sykkel.

Det som er viktig, er å holde oversikten over din egen økonomi. Du bør ikke i noe tilfelle ta opp for mange smålån hos flere forskjellige låntilbydere. Hele prosessen foregår gjerne elektronisk, fra søknad om lån på dagen, til søknadsbehandling, til nedbetaling av lånet. Hvis du har for mange lån kan det være fort gjort å glemme et av lånene, og da kan det komme til å koste deg mer penger enn du planla i utgangspunktet.

Informasjon

laanme.no er drevet med et kommersielt formål. Informasjonen på nettsiden skal ikke betraktes som fullt dekkende for de produkter som finnes på markedet.

Annonse