Fire vanlige måter folk kaster bort penger på

Det er ikke lett å spare penger jevnlig på en «normal» inntekt og regninger, smålån som skal nedbetales hver måned og så videre. Kanskje muligheten øker hvis du er klar over noen vanlige måter folk kaster bort pengene sine på.
Amerikanske økonomirådgivere som har satt seg ned og vurdert konkrete måter hverdagslige mennesker kan forbedre sin økonomi på, har et svar som kan oppsummeres raskt: Ikke kast bort penger!

Hvis vi ser på denne setningen med norske øyne, kan vi komme med fire måter nordmenn flest kaster bort penger på. Hvis du unngår disse fire måtene å kaste bort penger på, har du kommet langt på vei med å forbedre din økonomi.

Høy innetemperatur

Norge skiller seg ut som et land der strømprisene er rimelige, men der en uvanlig stor del av en husholdnings kostnader går med til å varme opp egen bolig, særlig i de kaldeste månedene av et år.

ENØK-senteret anbefaler en temperatur på 20-22 grader i oppholdsrom, 18 grader i gangen eller entreen, 15 grader på soverom, og 24 grader på baderom. Hvis din egen bolig har en varmere temperatur enn dette, har du helt klart et potensiale for å spare penger på oppvarmning. Det er verdt å merke seg at med temperaturer som ENØK foreslår, vil også innemiljøet bli bedre og du vil føle deg bedre og mer opplagt.

Dyre klær

Det er relativt vanlig i Norge å handle klær som «følger moten», noe som også ofte medfører at klærne er dyrere enn de bør være, og at de «går av moten» såpass raskt at de ikke er aktuelle å bruke lenger en måned eller et halvt år etter at de er kjøpt inn.

Handling av klær er en aktivitet som krever høyt fokus, hvis du skal unngå å sløse penger. Hvis du planlegger langt fremover, kan du spare masse på for eksempel å handle vinterklær om våren, da det gjerne er salg på slikt.

Designklær og merkeklær er dyrere enn «vanlige» klær. I stedet for å kjøpe klær på grunn av navnet som er stemplet på klærne, bør du handle etter hva du har behov for. Ta gjerne en sortering av klærne du eier, og se på hvilke klær du bruker mest, hvilke klær du bruker sjelden, og hvilke klær du aldri bruker. Samme hvor lite penger du har brukt på klærne du aldri bruker, er dette sløsing. Ikke kjøp samme type klær neste gang du handler.

Små og spontane innkjøp

Ofte er varer billigere hvis du kjøper inn store kvanta. Hvis du går på supermarkedet og er sulten og ikke helt vet hva du har lyst på, ender du ofte opp med å betale mer enn du behøver. Planlegg handleturen, og kjøp inn større kvanta hvis det er slike tilbud, og hvis du har lagringsmuligheter.

Kafébesøk

Nordmenn føler seg kontinentale når de går på kafé. Regningen for en kopp kaffe, et glass vann og en liten kake kan imidlertid mange steder beløpe seg til flere hundre kroner. Husk at du kan lage kaffe hjemme for en brøkdel av prisen den koster på en kafé, vann er enda billigere, og kake kan du handle på matbutikken.

Informasjon

laanme.no er drevet med et kommersielt formål. Informasjonen på nettsiden skal ikke betraktes som fullt dekkende for de produkter som finnes på markedet.

Annonse