Fire råd for å skaffe deg din første jobb

Om du leter etter en deltidsjobb ved siden av skole eller studier, en sommerjobb, eller om du ønsker deg inn på det faste arbeidsmarkedet for første gang, er det visse felles utfordringer. Disse rådene vil forhåpentligvis kunne bidra til å hjelpe deg å komme i gang.

  1. Vær ute i god tid. Det er lenge siden det var realistisk å ta en runde innom aktuelle arbeidsgivere den første dagen av fellesferien, og forvente å kunne sikre seg en sommerjobb. Sommerjobbene forsvinner tidlig fra arbeidsmarkedet, de mest populære blir knivet om mange måneder før sommerens ankomst. Det samme gjelder populære deltidsjobber, som ofte blir bemannet bare timer etter at de lyses ut.
  2. Få oversikt over arbeidsmarkedet. Jobbene som utlyses på for eksempel finn.no, hos NAV eller i jobb-seksjonen til Aftenposten, utgjør bare en liten del av arbeidsmarkedet. Når det gjelder sommerjobb eller deltidsjobb viser all erfaring at personlig kjennskap er en stor fordel. Den beste metoden for å kartlegge arbeidsmarkedet på en måte som gjør det sannsynlig at du vil få en jobb, er derfor å spørre ditt kontaktnett om de kjenner til en ledig jobb. Et kontaktnett kan bestå av familie, venner, skolekamerater, naboer, lærere, din fastlege, og foretak du er kunde hos. Spør alle i kontaktnettet ditt om de kjenner til ledige jobber, eller si ifra til venner og bekjente om at du er på utkikk etter en jobb. Oppsøk gjerne butikker og foretak du har besøkt der du kan tenke deg å jobbe. Da bør du ha med en CV (en kort og punktvis oppsummering av hva du har foretatt deg hittil i livet når det gjelder arbeid, utdanning, kurs, tillitsverv og annet relevant) og en jobbsøknad. Du bør opptre høflig, kle deg anstendig og ikke ta med en flokk venner som «støtte». Spør rett og slett om det er mulig å få en samtale med daglig leder eller ansvarlig for ansettelser.
  3. Finn ut hva slags jobb du ønsker deg og hva du passer best til. Før du setter i gang med å søke jobber, bør du tenke etter hva slags jobb du er interessert i, men ikke sett forventningene for høyt. Det er ikke mange som finner drømmejobben på første forsøk. Med praktisk arbeidserfaring øker imidlertid sjansen. Det er uansett en fordel om du fremstår som motivert for å gjøre jobben i en jobbsøkeprosess. Hvis du får et jobbintervju, bør du en dag eller to senere foreta en oppfølging av intervjuet, for eksempel ved en telefon eller en e-post til den du var i intervju med. Hvis du har vanskelig for å evaluere dine egne sterke og svake sider i forhold til jobb., kan det være nyttig å ta et jobbsøkekurs, der du kan få hjelp med dette.
  4. Bruk din kreativitet. Mange jobber lyses ikke ut, og mange jobber kan du praktisk talt skape selv. Kanskje en nabo har et skrøpelig hus, som du kan foreslå å male. Kanskje skal noen du kjenner reise på ferie, og du kan foreslå å passe kjæledyret deres. Kanskje du kjenner noen som jobber på et travelt kontor med sms lån norge, der det er rom for å foreslå en vikarstilling, med deg som vikar.

Informasjon

laanme.no er drevet med et kommersielt formål. Informasjonen på nettsiden skal ikke betraktes som fullt dekkende for de produkter som finnes på markedet.

Annonse