Brødbakemaskintest 2018

brødbakemaskin test

Bloggene tyter over av flinkiser som nyter både hverdags- og helgefrokost med hjemmelaget brød. Hemmeligheten for mange er brødbakemaskinen som gir ferskt brød uten at du behøver å bake.

Det er nesten ikke til å forstå hvordan enkelte klarer å sjonglere travle hverdager med Instagram-mat, altså skrytet av hvordan de får tid og overskudd til å lage de lekreste rettene og sågar hjemmebakst samtidig som de håndterer fulltidsjobber, unger og en travel fritid. Det er nesten så man skulle tro de jukset med ett eller annet. Og akkurat når det gjelder hjemmebaksten skal du ikke se bort fra at det er nettopp det som skjer. Det vil si, det er egentlig ikke juks. Det er bare smart.

Vi snakker om de som lager brød i brødbakemaskin. En slik innretning er så enkel i håndtering at det bare er irriterende. Denne vidundermaskinen tryller enkle råvarer til velsmakende bakst uten at du behøver å gjøre noe som helst annet enn å sette på strømmen.

Brødbakemaskinen er ikke en nyhet i kjøkkenet. Allerede på midten av 80-tallet dukket de første japanske produktene på markedet. Gjennom 90-tallet ble brødbakemaskinene mer eller mindre latterliggjort og det var stadige innspill fra mesterbakere og opphøyde tv-stjernekokker om hvor meningsløst det var å ty til en maskin for å lage brød. Det var jo så enkelt på gamlemåten. Brødbakemaskiner fikk like godt rykte som ferdig oppkuttet løk. Med andre ord fullstendig bortkastet og nærmest en hån mot brødbakekunsten.

Og det er unektelig en gammel kunstart vi snakker om. Helt når vi begynte å spise brød er noe usikkert, men funn i Egypt viser i alle fall at gjæret brød var daglig mat for 5000 år siden. Vi kjenner til hvor viktig brødet er i bibelhistorien og våre hjemlige vikinger var mesterbakere.

Alt dette ble trukket frem for å diskreditere nyvinningen, brødbakemaskinen. Og selv om de historiske argumentene står seg dårlig i en brødbakemaskin test, så er det liten tvil om at denne produktkategorien lenge var bedre på markedsføring enn faktisk gjennomføring. Brødet ble rett og slett ikke spesielt godt, gjerne for lite stekt eller knallhardt. Men som med all teknologi, har det også skjedd mye innen dette området. Dagens brødbakemaskiner er stort sett fullverdige kjøkkenmaskiner som absolutt har en plass i et brødspisende hjem.

brødbakemaskin test

Riktignok skal det sies at brødbakemaskinen tilhører den type maskiner som gjerne benyttes aktivt og med stor vellyst i begynnelsen, men så sklir det fort ut og vi går tilbake til butikkjøpt brød isteden. Det er skrekkelig synd. Hjemmebakt brød er både sunnere, mer smakfullt og lettere å tilpasse enn Kiwi-kneipen. Litt eksperimentering med en brødbakemaskin kan fort føre til at du løper forbi bakeriavdelingen i butikken med lukkede øyne og et grin i fjeset. Dersom du er opptatt av husholdningsøkonomien er hjemmelaget brød en selvfølge. Det er rett og slett ekstremt billig å lage brødet selv.

En test av brødbakemaskin vil i dag vise at dagens apparater er fullverdige minibakerier, der du nærmest bare stoppes av manglende kreativitet. Foruten brød kan du også bake boller, rundstykker, hamburgerbrød eller kakebunner. Ønsker du et sunt brød, så kan du lett tilsette frø etter eget valg. Tidsinnstillinger og forsinkelsesfunksjoner gjør at du får servert ferske bakevarer akkurat når du selv ønsker det. Betjeningen er så latterlig enkel at selv far i huset ikke lenger har noe argument for å sulte i hjel ved brødboksen. Stort sett er det bare å tilsette ingredienser, slå på strømmen og vente til maskinen gir beskjed om at den har gjort ferdig jobben sin.

Så kan det selvsagt innvendes at det ikke akkurat kreves høyere utdanning i konditorfag for å steke brød på gammelmåten heller. Det er selvsagt helt riktig. Men terskelen for komme i gang er kanskje noe høyere? Brødbaking i ovn krever flere operasjoner, venting, heving og tilpasning av temperatur. Med en brødbakemaskin er det rent plug and play. Det skal i det hele tatt veldig mye til for å mislykkes med brødbakingen i en dedikert maskin.

Brødbakemaskinen består av tre hoveddeler. Ingrediensene helles i en beholder, gjerne i aluminium. I beholderen er det en omrører, som sørger for at ingrediensene eltes sammen. Beholderen med omrøreren er plassert ned i et stort elektrisk kammer. I denne kammeret sitter oppvarmingen, tidsjusteringen og nedkjølingen. Ved første øyekast fremstår maskinene i overkant store og klumpete og selve brødbakekontaineren som en ganske liten del av selve apparatet. Det er også helt riktig observert. Den største bestanddelen av en brødbakemaskin er nemlig varmeelementet eller stekedelen. Denne tar uforholdsmessig stor plass i kabinettet og får maskinen totalt sett til å fremstå som en diger klump.

Men de senere årene har det skjedd en revolusjon også innen varmeteknologi. Derfor er alle maskiner som inneholder varmeelementer blitt betydelig mindre og enklere å håndtere. Dette har også brødbakemaskinene nytt godt av og ikke minst har det skjedd noe med brødbakemaskin prisen. I dag får du fullgode brødbakemaskiner for godt under 1.000 kroner. Forskjellen opp til den betydelig dyrere maskinene ligger gjerne i funksjonalitet, litt i design og mye i produktnavn og trender.

I prinsipp fungerer alle brødbakemaskinene etter samme konsept; Fyll på ingredienser, slå på maskinen og vent. Det er hele jobben du faktisk trenger å gjør. Maskinen vil så blande ingrediensene sammen til en god deig, la deigen heve og steke den etter gitt anvisning. Etter avsluttet steking sørger maskinen for å holde brødet ferskt og varmt inntil du har behov for det. Dermed kan du våkne opp til den herlige lukten av nystekt brød, uten at du har vært ute av senga. Kanskje er akkurat det hovedgrunnen til at du bør gjøre en brødmaskin test. Nybakt brød til frokost er en hverdagsluksus som langt overgår brødmaskin prisen. Er du eller familien storforbrukere av brød, så har du spart inn investeringen på noen få måneder. Det er nesten ikke mulig å finne noe som er billigere å lage enn hjemmelaget brød.

Dersom du skal kjøpe en brødbakemaskin må du finne en som har innebygget timerfunksjon. Dette begynner å bli standard på de aller fleste maskiner, men det kan fortsatt finnes noen som ikke har det. Timeren gjør nettopp at du kan selv bestemme når brødet skal være ferdig. Etter jobb, til frokost, etter trening osv. I praksis bestemmer timeren hvor lang tid det skal ta før maskinen begynner arbeidet sitt, men konsekvensen er at du kan bestemme når brødet skal være ferdig.

Noen vil sikkert innvende at det ikke tar noe kortere tid å lage brød på gammelmåten, i stekeovn. Det er et argument som holder vann og som absolutt stemmer. Selve stekingen, hevingen og eltingen skjer ikke raskere i selv den beste brødbakemaskin. Men, du slipper å gjøre jobben selv. Alt du trenger å gjøre er å fylle på med ingredienser og bruke resten av tiden til noe annet. Det er også vanskeligere å ferdigstille brødet akkurat til ønsket tidspunkt, for eksempel frokosten. Men dersom du er av de som stortrives med baking på kjøkkenet, er det vel liten grunn til å tro at du er spesielt interessert i en brødbakemaskin i utgangspunktet. Dette er maskinen for de som ikke verken er spesielt interessert eller har tid til baking. Som opplæring til barna er brødbakemaskinen dårlig egnet selvsagt. Men det er ingenting i veien for å bake manuelt i helgen og overlate hverdagsbakingen til brødbakemaskinen. Den står der bare å venter på tur.

Brødbakemaskinen gir best resultat med bruk av tørrgjær. Det gjelder spesielt dersom du skal benytte deg av utsatt oppstart og timerfunksjoner. Fersk gjær begynner å arbeide med en gang den kommer i kontakt med råvarene og derfor kan man lett få et innslag av overdreven gjærsmak i brødet. Blant bakere er det mange meninger om bruken av fersk- kontra tørrgjær. Men all erfaring med brødbakemaskiner viser at tørrgjær fungerer helt fint. Og det er jo så mye enklere.

brødmaskin testEn ting det kan være greit å tenke på med all hjemmebakst er at den gjør seg best om den spises kort tid etter tilberedning. Bakevarene fra butikken er gjerne tilsatt stoffer som skal øke holdbarheten. Dette finnes ikke i hjemmebakst. Derfor blir gjerne hjemmebakt brød hardere og tørrere raskere enn butikkjøpt. Fordelen med en maskin til hjemmebruk er at brødet i seg selv blir ganske lite. Det gjelder selv for såkalt stor brødbakemaskin. I praksis får du gjerne ikke mer enn et måltid ut av en bakerunde. Brødbakemaskinene er beregnet for å produsere ferskvare og du bør derfor ikke lage opp brød for å ha over tid. Det er bedre å lage nytt til hver frokost. Maskinlaget brød er heller ikke velegnet til frysing. Det har en lei tendens til å smule seg opp og falle fra hverandre etter opptining. Dermed kan man si at brødbakemaskinens ulempe også er dens fordel. Du slipper tross alt å kaste gamle brødrester og ikke minst får du gleden av å gå rundt i et hjem som lukter nystekt brød ofte. Det er en lukt som i seg selv er grunn god nok til å kalle brødbakemaskin best i test. Lukten av nystekt brød bringer svært gode minner for de fleste tilbake til barndommen.

Selv om brødbakemaskin er rimelig rett frem og enkelt, så er det noen advarsler å komme med. Kammeret inneholder som nevnt en eltekrok. Denne sørger for å blande ingrediensene sammen og skape en god og luftig deig. Eltekroken er av samme type som du kjenner fra kjøkkenmaskinen. Men forskjellen er at denne kroken ikke tas ut. Siden brødbakemaskinen foretar all jobb fra blanding av ingredienser til ferdig steking, så blir den lille kroken sittende igjen inne i brødet. Dette er viktig å tenke på når mann skjærer opp brødet. Eltekroken kan være skarp og må behandles med forsiktighet. Pass inderlig på at ingen kutter så store skiver at de får med seg kroken og setter tennene i den. Heldigvis er den ganske lett å få øye på og kan graves ut fra den ene enden av brødet. Kroken sitter helt i enden av brødet, på den siden som har ligget ned mot bunnen av maskinen. Der vil du finne et lite hull og se kroken godt. Fjern den før du serverer eller begynner oppskjæring.

Eltekroken, om alle andre deler av maskinen som er i direktekontakt med ingredienser kan vaskes i maskinen. Dette gjør vedlikehold av en brødmaskin best i test til en lek. Det er i realiteten ingen arbeid som må gjøres med vedlikehold. La maskinen få kjøle seg ned naturlig før du pakker den sammen, pass på at ledninger og kabinett ikke har noen skader og vask alle deler som er i kontakt med ingredienser godt. Det er alt som skal til for et lykkelig eierskap i mange år fremover. I noen hjem er nok brødbakemaskinen kjøkkenets stjerne, ved siden av kaffemaskinen.

I det norske markedet er det flere av de kjente kjøkkenmaskinprodusentene som har lansert sine brødbakemaskiner opp gjennom årene. I tillegg har gjerne elektrokjedene sine mer eller mindre ukjente billigmerker. Hva du ender opp med er mye opp til deg og ditt eget ambisjonsnivå. Brødbakemaskiner kan være relativt enkle maskiner til 800 kroner eller det kan være monstrøse AI-styrte maskiner til mange tusen kroner. Felles for dem alle er at de stort sett gjør det du ber dem om. Holdbarhet og valgmuligheter varierer nok med prisen, men stort sett er det ikke feil å gå litt forsiktig ut i dette markedet. Billigmaskinene har ofte et ufortjent dårlig rykte.

Det viktigste er at du velger en maskin med en god timerfunksjon, enkel montering og demontering, deler som kan vaskes i oppvaskmaskin og gjerne en form som gjør at den ikke tar alt for mye plass. Det er en kjensgjerning at kjøkkenapparater som må stuves vekk når de ikke brukes, har en tendens til å bli stående i skapet. Nå kan jo brødbakemaskinen bli så populær at den får fast hedersplass på benken, men hvis den først og fremst skal brukes til helgefrokosten er det viktig at den ikke må settes i kjellerboden eller på loftet mellom hver gang den brukes. Da vil du fort oppleve at den blir stående der.