Blir kontaktløs betaling fremtidens form for betaling?

Kontaktløse kort

Betaling med kontaktløse kort blir omtalt som raskere og enklere, og skal ta mindre enn et halvt sekund å gjennomføre. Det er ingen PIN-kode å oppgi, så lenge betalingen er under 200 kroner. Kjøpet blir gjennomført med det samme et kontaktløst kort berører betalingsterminalen, før betalingen bekreftes gjennom en pipelyd og via displayet på betalingsterminalen.

Kontaktløse kort har samme funksjonalitet som de gamle betalingskortene. Som nevnt må større betalinger bekreftes ved å skrive inn PIN-koden, men kortene har altså en tilleggsfunksjon med NFC-teknologi (Near Field Communication), der kortet snakker trådløst med betalingsterminalen ved hjelp av radiosignaler.

Kontaktløs betaling på mobilen

I løpet av 2016 har BankAxept lovt at kontantløs betaling skal bli tilgjengelig på mobil. Dette skal erstatte bankkort, ved at kortet legges inn i mobilen, og så kan mobilen benyttes til å betale i kassen.

Teknologien innebærer at en app benyttes, som må startes når brukeren av tjenesten skal betale. Betalingen gjennomføres idét mobilen berører betalingsterminalen, på samme måte som for kontaktløse kort, altså med NFC-teknologi og en bekreftelse fra betalingsterminalen gjennom et lydsignal og en melding på displayet.

Fremtidens betalingsmetoder

Det er liten tvil om at fremveksten av nye EU-direktiv, nye handelsvarer og ny teknologi vil forandre måten vi betaler for varer og tjenester på i fremtiden. Ledende aktører som Klarina, BankAxept, mCASH og VIPPS arbeider stadig med utvikling av nye løsninger.

For at en betalingsløsning skal lykkes i å inkorporeres i samfunnet, må infrastrukturen være på plass. Globale krefter, for eksempel Apple, Mastercard og VISA, må være villige til å ta i bruk teknologien, men det er like viktig at lokale krefter, som norske banker og norske mobiloperatører, er med på laget. En siste, betydelig faktor, er at betalingsmetoden inneholder tjenester som er verdiøkende på en eller flere måter, som for eksempel at det går raskere enn dagens teknologi, er mer effektivt eller lønnsomt for aktørene, og at for eksempel at sjansen for å bli svindlet minsker.

Foreløpig går implementeringen av nye løsninger forholdsvis sakte i Norge. Flere selskaper i markedet tilbyr e-lommebøker, men det har ikke slått så godt an i Norge som i mange andre land. Løsninger som tilbys er ofte ikke generiske nok, altså er det tungvint å koble seg på med brukernavn og passord.

I Sverige og Danmark har det blitt langt vanligere å betale med mobiltelefonen enn i Norge, gjennom tjenester som Wy Wallet, Swish og MobilePay. Blant globale løsninger som ikke har etablert seg skikkelig i Norge, kan nevnes VISAs V.me, Mastercards MasterPass og Apple Pay.

Det er ikke lett å spå om fremtidens betalingsmetoder, men de vil nødvendigvis involvere mer samarbeid mellom bransjer, de vil være enklere å gjennomføre enn i dag, for eksempel ved å foreta ett eneste klikk, og de vil forutsette en tilpasning og integrasjon av eksisterende teknologi.

Et eksempel er å låne penger. I dag krever ofte en søknad om lån flere møter med en bank, innsending av dokumentasjon via papirpost og lignende. Høyst sannsynlig vil flere søknader om å låne penger foregå på en langt enklere måte i fremtiden.

Informasjon

laanme.no er drevet med et kommersielt formål. Informasjonen på nettsiden skal ikke betraktes som fullt dekkende for de produkter som finnes på markedet.

Annonse